Wat is Manuele Therapie?

Manuele therapie is een diagnostisch en therapeutisch proces van functiestoornissen van het bewegingssysteem, evenals van de daaruit voortvloeiende beperkingen in activiteiten en participatieproblemen.

Een manueel therapeut is dus een fysiotherapeut die gespecialiseerd is op het onderzoeken en behandelen van spier- en gewrichtsklachten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mobilisaties en soms ook van manipulaties om de beweeglijkheid te herstellen en de pijn te verminderen. Hierbij is soms een krakend of knappend geluid te horen.

Hieronder staat de officiele beschrijving van de Nederlandse Vereniging voor Manuele therapie (NVMT).

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Bron: NVMT

Neem contact met ons op of maak een afspraak